VAV felkészítő tanfolyam

A Vadászati Alkalmassági Vizsga (VAV) olyan követelményeket és feladatokat tartalmaz, amelynek végrehajtása szükséges a vadászkutyák vadászatban történő fegyelmezett és hatékony részvételéhez. A sikeres és jó hangulatú vadászatot sokban befolyásolja a vadászkutya munkája. Az apróvadvadászatban a felkutatásra és elhozásra nevelt kutyáink lehetnek társaink, a nagyvadak vadászatán a vércsapa és a hajtó munka nyer értelmet.

Nagyon helyesen, a kutyavezetés etikája mellett törvényi szabályozás is segít eldönteni azt, hogy a kutyánk a képzés milyen szintjén áll , alkalmas-e arra, hogy társas vadászaton hatékony és sikeres segítőnk legyen a vadászatot nem zavarva.

Magyarországon a vadászkutyák vadászatban történő részvételét a Vadászati törvény határozza. Ennek értelmében vadászaton csak képzett és  VAV igazolvánnyal rendelkező vadászkutya vehet részt.

Ezen a vizsgán való megfelelésben segít a VAV felkészítő tanfolyam. Ennek keretén belül a kutyákat a vizsgaszituációknak megfelelő helyzetbe hozzuk, vezetőiknek pedig megtanítjuk, hogy hogyan kérjék kutyáiktól a megfelelő munkát.